Ekskursionsleder:
Pattedyrekspert Aksel Bo Madsen og Naturvejleder Karsten Lund Jensen
Tid:
Lørdag d. 30. november kl. 11.30 til ca. 18.00.
Mødested:
Mødested: Naturstyrelsen Vestjylland, Gl. Landevej 35, 7620 Lemvig, P-pladsen foran bygningen, UTM N 56.48611, E 8.35915
Tilmelding:
Der er ingen tilmelding, bare mød op. Også adgang for ikke-medlemmer af Jydsk Naturhistorisk Forening.
Den 8. oktober 1999 blev 18 bævere udsat i Klosterhede Plantage. Bæverne var indfanget i Elben i Tyskland og transporteret til Danmark. I dag findes der også bævere i Thy og Vesthimmerland, men den er især udbredt i Midt- og Vestjylland. Her 25 år efter er den jyske bestand vokset til over 300 dyr, ifølge Miljøstyrelsens seneste opgørelse. I 2009 og 2010 blev yderligere 14 dyr udsat ved Arresø i Nordsjælland. Bæveren har tidligere levet naturligt i Danmark, men blev udryddet for omkring 2.500 år siden.
Bæveren er en fantastisk art, fordi den som nøgleart skaber noget af dén natur, vi mangler i Danmark. Arten blev derfor genindført og udsat. Det var den daværende fremsynede miljøminister Svend Auken, som tog den endelige beslutning om udsætningen. Den er med til at skabe en vildere natur, når den laver om på landskabet, og der opstår skovsumpe, småsøer, dødt træ i skovbunden og lysninger i tætte krat. Og bæverens bidrag til nye levesteder giver gunstige betingelser for en række sjældne og truede arter.
Bæverens aktiviteter kan dog også udfordre, særligt når bæverdæmninger giver oversvømmelser af landbrugsarealer – eller når den fælder træer i skove, frugtplantager og haver. Bæveren kan også skabe konflikter i forhold til fx laks og ørred, som vandrer i vandløbene til deres gydeområder. Derfor arbejder Naturstyrelsen løbende for, at bæveren kan sameksistere med dens omgivelser – blandt andet ved at fjerne dæmninger i problemfyldte områder.
Vi mødes med Naturvejleder Karsten Lund Jensen, Naturstyrelsen Vestjylland på ovennævnte adresse. Karsten har været med fra starten og vil indledningsvis fortælle om bæveren og efterfølgende vise rundt på aktuelle bæverlokaliteter. Når mørket falder på ved 16-tiden, er vi selv klar på en lokation, hvor chancerne for at se og høre bævere er optimale.
Praktisk:
Medbring forplejning som vi bl.a. indtager, når vi mødes samt varmt tøj, solidt vandtæt fodtøj og et siddeunderlag til bæverobs.
Koordination af samkørsel:
Kontakt Peter Wind, pw@roendesnet.dk ved behov for samkørsel, eller hvis du har overskydende pladser i bilen senest tirsdag den 26. november 2024.