Ekskursion til Kasted Mose.

Tirsdag den 22. juni 20 kl. 18-21

Turleder: Peter Wind

Mødested: P-pladsen i Kasteds vestende. Kasted Byvej ved markvejen til mosen,
koordinater N 56.2085, E 10.1260

I udkanten af Århus By ved mellem landsbyerne Kasted og Gedved ligger et udstrakt 30 ha stort moseområde, der er fødeområde for Egå. Moseområdet rummer en mosaik af pilemose, rigkær , væld og overdrev. Århus Kommune, der ejer mosen, har gennem jordfordeling fået erhvervet nogle tidligere markarealer, der nu er udlagt til overdrev. Moseområdet er kendt for sit kor af Nattergal, som vi håber at kunne nyde på denne aftentur.

Kasted Mose. Foto: Peter Wind

Moseområdet er blevet et af Danmarks måske mest ambitiøse rewildingprojekter. I samarbejde med Naturhistorisk Museum er der blevet udsat store, vilde planteædere. Dyrenes naturlige adfærd i forbindelse med græsning, støvbadning og deres øvrige slid på området medfører, at der skabes levesteder til gavn for områdets øvrige arter. Tilbage i 2015 blev der derfor udsat en større flok galloway kvæg og i 2017 blev udsætningen fulgt op med først vandbøfler og siden konik heste, der på hver deres måde græsser og dermed påvirker naturen i mosen.

Pile-Alant. Foto: Peter Wind

Botanisk set er i moseområdet registreret mindst 270 arter. Moseområdet er kendt som et af de få jyske voksesteder for Pile Alant og Engskær, der blev genfundet her i 2008, men som desværre nok er forsvundet, samt tidligere store bestande af Engblomme. Heldigvis rummer moseområdet mange andre spektakulære planter.

Engskær. Foto: Peter Wind