Ekskursion til Livø

Lørdag den 11. september 2021 kl. 9.15 til 17.00.

Turleder: Per Egge Rasmussen, biolog, Vesthimmerlands Kommune
Mødested: Rønbjerg havn ved færgen til Livø . GPS: 56.891381, 9.165042

Livø ligger ca. 10 km sydvest for Løgstør i Løgstør Bredning. Øen ejes af Naturstyrelsen og er
kendt for tidligere at være hjemsted for den Kellerske Åndssvageanstalt og nu økologisk
jordbrug. Livø er samtidig et spændene naturområde, hvor næsten alle naturtyper kan findes
inden for øens begrænsede areal på ca. 320 ha.

Udsigt til Livø fra Fur. Foto: Peter Wind

Den centrale del Livø består hovedsageligt af morænesand og grus, mens der især mod syd og sydøst findes strandvolde og marine aflejringer. Den nordvestlige del af øen er stærkt kuperet med Louisehøj på 43 m som højeste punkt. Som følge af eksponering mod Limfjordens vande er kysterne udsat for nedbrydning med dannelsen af stejle skrænter til følge. I opbygningen af skrænterne indgår plastisk ler, der forårsager skred. Nedbrydningsmaterialer transporteres mod syd og har dannet den ca. tre km lange Liv Tap.

En tredjedel af øen udnyttes landbrugsmæssigt, mens de øvrige består ligeligt af skov og hede, overdrev samt strandeng. Øen har tidligere været delvis dækket af skov. Denne skov var egeblandingsskov domineret af Eg (både Alm. Eg og Vinter Eg) og Hassel. Rester af egeblandingsskoven forekommer fortsat i både Nørreskoven og i Sønderskoven. Som følge af hugst af træer til tømmer og brænde, udvidelse af landbrugsarealerne samt forarmning som følge af rovdrift ved affodring af svin og kreaturer svandt skovarealet, således at der omkring år 1800 kun resterede 10 % af det oprindelige skovareal. Siden er foretaget beplantninger med både løv og nåletræer.

Det bliver en rundtur på øen på mindst 10 km, så medbring godt med mad og drikke. Fodtøj og overtøj skal du afpasse efter vejret. Turen er ikke velegnet for gangbesværede. Hunde og motorkøretøjer må ikke medbringes. Livø Tap er udpeget som sælreservat, hvor der derfor adgangsforbud. Du kan læse mere om Livø på Naturstyrelsens hjemmeside, hvor det også er muligt at downloade en folder om øen.

GRATIS FÆRGE TIL LIVØ
Gående kan i perioden d. 1. august til d. 12. september 2021 rejse gratis med Livøfærgen. Billetten tur/retur skal være købt forlods online via Livøfærgens bookingside. Afgang til Livø er kl. 9.30 og fra Livø kl. 17.00 – fremmøde senest 10 min. før afgang.

Efterfølgende får du/I automatisk pengene retur på dit/jeres betalingskort efter ind-skanning af billeten ved ankomst (når dagens sejlads er omme). 48 billetter hvis sejladsen udføres af M/S Svanen, og 98 billetter hvis sejladsen udføres af M/S Bertha K. Så book i god tid.

BEMÆRK: Du skal selv bestille billet til færgen. Afgang fra Rønbjerg kl. 9.30, afgang fra Livø kl. 17.00 fremmøde senest 10 min. Før afgang!