En rundtur i stikmyggenes verden

Onsdag d. 21. februar kl. 19.30 – 22.00. Der er indlagt pause til en forfriskning!

Foredrag om et kontroversielt, men spændende emne ’En rundtur i stikmyggenes verden’ ved seniorforsker, emeritus og insektekspert Peter Wiberg-Larsen.

Mødested: MindLab (tidligere auditorie), Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 10, 8000 Aarhus C.

Vi kender alle stikmyg og bliver årligt plaget af deres stik i deres søgen efter humant blod. Men myg er ikke bare myg – de fordeles systematisk på grupperne glansmyg, kvægmyg og stikmyg. Men ved du, hvor mange forskellige arter, der er af de tre grupper i Danmark? Af glansmyg er der 7 arter, kvægmyg 22 arter og – hold nu fast! – hele 36 arter af stikmyg!!! Er alle stikmyg lige blodtørstige?

Anopheles plumbeus. Foto: Flikr, Anders L.

Det kan du få mere at vide om, når Peter vil – med udgangspunkt i hans egne undersøgelser som dels specialestuderende, dels forsker og dels emeritus ved AU – fortælle om stikmyggenes liv i den danske natur. Stikmyg er ikke ligefrem elskede, men de er et fascinerende bekendtskab. Ungdomsstadierne er hos de fleste stikmygarter tilpasset livet i vandhuller, som regelmæssigt eller mere tilfældigt tørrer ud. Smart, for så undgår de at blive udryddet af fisk.
Samtidig er de voksne i stand til at finde de rette ynglesteder.
Gruppen optræder som noget nyt på Den danske Rødliste. Lidt kontroversielt måske?!?
Der vil også blive fortalt om andre insekter, som sammen med et par stikmyg kun findes i tidvist vandholdige mikrovandsamlinger i form af vandfyldte træhuller. Disse levesteder er særlig spændende og i Danmark næsten helt oversete.

Vissenbjerg Kirkeskov – veterantræ. Foto: Peter Wiberg-Larsen

Alle er velkomne – også ikke-medlemmer af foreningen.