Svampejagt i Fløjstrup Skov Tirsdag den 18. oktober 2016

Det var en kølig, grådiset dag heldigvis uden megen blæst, der ellers havde været fremherskende fra øst eller nordøst de foregående dage. 21 deltagere mødte ekskursionslederne, Anders og Peter, ved Moesgård Museum kl. 10. Herfra kørte vi i private biler til mødestedet i Fløjstrup Skov, som var den yderste P-plads ved Århusbugten.

Jagten på svampe blev indledt med, at vi fulgte vejen til kystskrænten, der flere steder er præget af det udskridende plastiske ler, hvor bøgetræerne bliver væltet hulter til bulter. Skovbunden og skrænten blev afsøgt for frugtlegemer, men den lune og tørre september bevirkede, at der – trods en mere fugtig indledning på oktober – ikke var mange paddehatte at finde. Lidt har naturligvis også ret, så Anders samlede flokken af deltagere på passende steder undervej og gennemgik de indsamlede svampe i kurvene. De enkelte svampe blev navngivet og deres anvendelighed blev gennemgået.

Frokosten blev indtaget ved nogle borde og bænke med flot udsigt over Århusbugten. Her tiltrak et svækket bøgetræ sig vor opmærksomhed, idet der på nordsiden af stammen var skudt adskillige spektakulære frugtlegemer af porcelænssvamp. Den dårlige svampesæson afspejlede sig ved, at der ikke blev fundet nogen af de rariteter, som skovområdet ellers er kendt for. Ligeså bemærkelsesværdigt var det, at der ikke blev registreret frugtlegemer af den i muldskovsområder allestedsnærverende honningsvamp.

Turen blev afsluttet med en anerkendende tak fra deltagerne og foreningen til Anders for hans gode og indsigtsfulde ledelse af svampeturen, ligesom der blev fremsat et ønske om en tilsvarende tur i 2017, hvor udsigten et bedre udbytte forhåbentlig bliver bedre.

Peter Wind

svampetur1 svampetur2 svampetur3

Turledere: Anders Lykke, svampe, og Peter Wind, natur.

svampekurv svampetur
Foto: svampekurv af Anders Lykke, og turbillede af Peter Wind.

Kommende arrangementer:
Lørdag den 12. november: Temadag: Spirende biologer, hvor biologistuderende ved Aarhus Universitet vil præsentere deres specialer i tidsrummet 13-18 på Naturhistorisk Museum. Program og foromtaler af indlæggene udsendes snarest, så reserver dagen.