Hvad vil vi med bynaturen?

Torsdag den 11. november 2021 kl. 19.30: Foredrag af Nina Tofte Hansen, naturformidler, stifter af Arternes Aarhus og til daglig ansat i Videnskabsklubben.

Sted: Auditoriet på Naturhistorisk Museum i Aarhus, Wilhelm Meyers Allé 10, 8000 Aarhus C.

Foredraget er gratis og der er ingen tilmelding.

Alle er velkomne, også ikke-medlemmer af foreningen.

I foråret 2022 udgiver Nina Tofte bogen Bynatur, som er skrevet i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus. Bogen rummer fortællinger fra fem danske byer, om hvordan byboerne bruger og fremmer den nære natur. Pointen er først og fremmest at få bynaturen frem i lyset og højere op på dagsordenen, for selvom bynatur er lig hverdagsnatur for langt størstedelen af danskerne, bliver den ofte betragtet som andenrangsnatur. Denne aften vil jeg, med udgangspunkt i min bog, lægge op til diskussion om bynaturens betydning og vilkår. Hvilke uudnyttede potentialer rummer naturen i byen? Hvorfor er byens grønne rum så trængte? Og hvilken forskel gør rig bynatur for både folkesundhed og biodiversitetens vilkår?

Dørene åbnes ca. kl. 19.00

Hvorfor er orkideer specielt interessante?

Tirsdag den 2. november 2021 kl. 19.30: Foredrag om Danmarks vildtvoksende orkidéer ved Peter Wind, botaniker, emeritus, Aarhus Universitet

Sted: Auditoriet på Naturhistorisk Museum i Aarhus, Wilhelm Meyers Allé 10, 8000 Aarhus C.

Foredraget er gratis og der er ingen tilmelding.

Spørgsmålet om de danske orkidéers specielle status søges besvaret ved at gennemgå deres
tilhørsforhold til den danske flora, deres biologi og fordeling i Danmark. Mange af de danske orkidéer
er særdeles kræsne med hensyn til valg af voksesteder, der gerne må være næringsfattige spændende
fra tørre overdrev over skyggefulde gammelskove til fugtige steder i ferskenge og kær. Mange
betragter derfor orkidéer som gode indikatorer for god naturkvalitet, hvorfor der i 1987 blev iværksat
et landsdækkende orkidéovervågningsprogram, hvor resultater af over 30 års overvågning vil blive
præsenteret. Endelig vil der blive givet en samlet status for de danske orkidéer.

En stor blomstrende bestand af Plettet Gøgeurt får ekskursionsdeltagernes kameraer frem. Foto: Peter Wind, 1. juli 2021.

Svampetur i Ringelmose Skov

Lørdag den 23. oktober 2021 kl. 10-13Bemærk ny dato! Svampetur i Ringelmose Skov.

Turledere: Anders Løkke (svampe) og Peter Wind (natur)

Mødested: P-pladsen ved den nordøstlige indgang til Ringelmose Skov fra Forpagtervejen. Koordinater: N 56.287, E 10.508

Mødestedet

Skoven ligger lige midt i et af Danmarks geologiske hot-spots nemlig i Nationalpark Mols Bjerge. De to glaciale serier som udgøres af Kalø Vig og Ebeltoft Vig med tilhørende randmoræner og hedesletten mod nord rummer spændende beretninger, som vi lægger til grund for plante- og svampelivet på stedet.

Vi går en tur i skoven, der rummer flere partier med aldrende, højstammede bøgetræer, yngre egebevoksninger og med stedvis indslag af nåletræer. Særlig attraktiv er den aktive Tobias’ Kilde, hvorfra vandet løber ned til den opstemmede Ringelmose Dam. Vi vil lede efter de gode svampesteder. Skoven er kendt for sin artsrige funga. Her er bl.a. fundet Grå Bægertrådkølle, Karmin-Bægertrådkølle, Sortfodet Trådkugle, Rødlilla Sejgskive, Kruset Foldhat, Elastisk Foldhat, Grubet Foldhat, Fjersvamp, Blåmælket Bægersvamp, Herkules-Kølle, Stor Trompetsvamp, Brandplet-Gråblad, Mel-Gråblad, Ulden Mørkhat, Avnbøg-Mælkehat, Kastanie-Parasolhat, Rødlig Bruskhat, Rosa Huesvamp, Randstribet Navlehat, Skæghat, Sol-Skørhat, Stribet Ridderhat og Kødet Stjernebold. Der er også Alm. kantarel og flere slags spiselige rørhatte i skoven f.eks. Karl Johan.

Anders vil gennemgå de enkelte fund med mellemrum, sådan at I ikke kommer hjem med kurven fuld af værdiløse svampe. Anders vil prøve at medbringe en del af de svampe, som han synes, deltagerne bør kende. Tag gerne friske ukendte svampe med, så vil Anders sikkert kunne bestemme dem også. 

Medbring: Tøj efter vejret, en svampekurv og en kniv til at rense de indsamlede svampe med.

Fællestransport: Der er mulighed for samkørsel for 3 deltagere med Anders fra Langelandsgade og for 4 deltagere med Peter fra Rønde Busterminal ved linje 123’s ankomst kl. 9.30. Ved ønske om samkørsel, kontakt Peter: pw@roendesnet.dk senest torsdag den 21. oktober 2021.

Foredrag tirsdag d. 28. september 2021 – Nordens kloge kragefugle.

Sussie Pagh, der har udgivet bogen ” Nordens kloge kragefugle” kommer og fortæller om kragefuglenes fascinerende liv. Hun vil nok have fokus på deres adfærd og vil helt sikkert fortælle om deres helt utrolige intelligens, som nogle gange overgår vores fantasi.

Foredraget foregår på Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 10, 8000 Aarhus C. kl. 19.30. Dørene åbnes kl. 19.00. Adgang til foredraget for alle, også ikke-medlemmer!

Foredraget afholdes i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening, Østjylland og Naturhistorisk Museum Aarhus.

Ekskursion til Livø

Lørdag den 11. september 2021 kl. 9.15 til 17.00.

Turleder: Per Egge Rasmussen, biolog, Vesthimmerlands Kommune
Mødested: Rønbjerg havn ved færgen til Livø . GPS: 56.891381, 9.165042

Livø ligger ca. 10 km sydvest for Løgstør i Løgstør Bredning. Øen ejes af Naturstyrelsen og er
kendt for tidligere at være hjemsted for den Kellerske Åndssvageanstalt og nu økologisk
jordbrug. Livø er samtidig et spændene naturområde, hvor næsten alle naturtyper kan findes
inden for øens begrænsede areal på ca. 320 ha.

Udsigt til Livø fra Fur. Foto: Peter Wind

Den centrale del Livø består hovedsageligt af morænesand og grus, mens der især mod syd og sydøst findes strandvolde og marine aflejringer. Den nordvestlige del af øen er stærkt kuperet med Louisehøj på 43 m som højeste punkt. Som følge af eksponering mod Limfjordens vande er kysterne udsat for nedbrydning med dannelsen af stejle skrænter til følge. I opbygningen af skrænterne indgår plastisk ler, der forårsager skred. Nedbrydningsmaterialer transporteres mod syd og har dannet den ca. tre km lange Liv Tap.

En tredjedel af øen udnyttes landbrugsmæssigt, mens de øvrige består ligeligt af skov og hede, overdrev samt strandeng. Øen har tidligere været delvis dækket af skov. Denne skov var egeblandingsskov domineret af Eg (både Alm. Eg og Vinter Eg) og Hassel. Rester af egeblandingsskoven forekommer fortsat i både Nørreskoven og i Sønderskoven. Som følge af hugst af træer til tømmer og brænde, udvidelse af landbrugsarealerne samt forarmning som følge af rovdrift ved affodring af svin og kreaturer svandt skovarealet, således at der omkring år 1800 kun resterede 10 % af det oprindelige skovareal. Siden er foretaget beplantninger med både løv og nåletræer.

Det bliver en rundtur på øen på mindst 10 km, så medbring godt med mad og drikke. Fodtøj og overtøj skal du afpasse efter vejret. Turen er ikke velegnet for gangbesværede. Hunde og motorkøretøjer må ikke medbringes. Livø Tap er udpeget som sælreservat, hvor der derfor adgangsforbud. Du kan læse mere om Livø på Naturstyrelsens hjemmeside, hvor det også er muligt at downloade en folder om øen.

GRATIS FÆRGE TIL LIVØ
Gående kan i perioden d. 1. august til d. 12. september 2021 rejse gratis med Livøfærgen. Billetten tur/retur skal være købt forlods online via Livøfærgens bookingside. Afgang til Livø er kl. 9.30 og fra Livø kl. 17.00 – fremmøde senest 10 min. før afgang.

Efterfølgende får du/I automatisk pengene retur på dit/jeres betalingskort efter ind-skanning af billeten ved ankomst (når dagens sejlads er omme). 48 billetter hvis sejladsen udføres af M/S Svanen, og 98 billetter hvis sejladsen udføres af M/S Bertha K. Så book i god tid.

BEMÆRK: Du skal selv bestille billet til færgen. Afgang fra Rønbjerg kl. 9.30, afgang fra Livø kl. 17.00 fremmøde senest 10 min. Før afgang!

Ekskursion til Kasted Mose.

Tirsdag den 22. juni 20 kl. 18-21

Turleder: Peter Wind

Mødested: P-pladsen i Kasteds vestende. Kasted Byvej ved markvejen til mosen,
koordinater N 56.2085, E 10.1260

I udkanten af Århus By ved mellem landsbyerne Kasted og Gedved ligger et udstrakt 30 ha stort moseområde, der er fødeområde for Egå. Moseområdet rummer en mosaik af pilemose, rigkær , væld og overdrev. Århus Kommune, der ejer mosen, har gennem jordfordeling fået erhvervet nogle tidligere markarealer, der nu er udlagt til overdrev. Moseområdet er kendt for sit kor af Nattergal, som vi håber at kunne nyde på denne aftentur.

Kasted Mose. Foto: Peter Wind

Moseområdet er blevet et af Danmarks måske mest ambitiøse rewildingprojekter. I samarbejde med Naturhistorisk Museum er der blevet udsat store, vilde planteædere. Dyrenes naturlige adfærd i forbindelse med græsning, støvbadning og deres øvrige slid på området medfører, at der skabes levesteder til gavn for områdets øvrige arter. Tilbage i 2015 blev der derfor udsat en større flok galloway kvæg og i 2017 blev udsætningen fulgt op med først vandbøfler og siden konik heste, der på hver deres måde græsser og dermed påvirker naturen i mosen.

Pile-Alant. Foto: Peter Wind

Botanisk set er i moseområdet registreret mindst 270 arter. Moseområdet er kendt som et af de få jyske voksesteder for Pile Alant og Engskær, der blev genfundet her i 2008, men som desværre nok er forsvundet, samt tidligere store bestande af Engblomme. Heldigvis rummer moseområdet mange andre spektakulære planter.

Engskær. Foto: Peter Wind

Ekskursion til orkidéparadiset Trelde Næs

Torsdag den 27. maj kl. 18.00-21.00.

Turleder: Peter Wind.

Mødested: Den store P-plads for enden af Trelde Næsvej. Koordinater N 55.623 E 9.845

Alle er velkommen, også ikke-medlemmer af foreningen.

Orkidéen Langsporet Gøgelilje. Foto: Peter Wind

Det skovklædte Trelde Næs strækker sig fra Fredericia til udmundingen af Vejle Fjord og afgrænses mod sydøst af Lillebælt. Skoven vokser på plastisk ler, der konstant skrider i Lillebælt. Dette bevirker et levende skovmiljø, hvor store træer skrider i havet. Denne dynamik bevirker, at der hele tiden blottes ny jordbund, hvilket blandt andet giver orkidéer gode vækstbetingelser.

Skred i det plastiske ler på Trelde Næs. Foto: Peter Wind

Fra P-pladsen går vi tværs gennem Kirkeskov til havskrænten på sydøstsiden af Trelde Næs og følger kyststien mod sydvest. Stedvis skal vi over dybe grøfter og skred, ligesom vi skal ned ad skrænten for at lede efter orkidéer. Vi skal lede efter de sjældne stor gøgeurt og langsporet gøgelilje, samt skov-gøgeurt og ægbladet fliglæbe. Måske finder vi også rederod. Vi vil naturligvis også lede efter nogle af de andre mindre almindelige plantearter, der er kendt fra området som lund-fredløs, aks-rapunsel og elfenben-padderok. Måske er vi heldige med at spotte marsvin i Lillebælt eller en rovfugl på vingerne.

Engagerede deltagere på forrige tur til Trelde Næs. Foto: Peter Wind

Tur til Fussingø kommende Nationalpark

Hermed indbydes til ekskursion, som i disse coronatider kun er for medlemmer af foreningen, og derfor kræver tilmelding.

Lørdag den 24. april 2021 kl. 10:
Ekskursion til den kommende naturnationalpark i Fussingø skovene. Leder: biolog ved Naturstyrelsen Kronjylland Jan Højland.

Mødested:
P-Pladsen ved Fussingø Gods, Vasevej 7, 8920 Randers NV,
koordinater: N 56.47394, Ø 9.84493.

Tilmelding:
Senest fredag den 23. april kl. 18.00 til tilmelding@jydsknaturhistorisk.dk – husk at oplyse fulde navn og gerne medlemsnummer.

Foto: Ole Jensen

Fussingø Gods 10 km vest for Randers hører under Naturstyrelsen Kronjylland. Godset rummer med sine godt 800 ha flere forskellige naturtyper i et kuperet terræn. Her forekommer løv- og nåleskov, elleskov, tørvemoser, enge, vandløb og småsøer samt den dybe Fussing Sø på godt 200 ha.

På ekskursionen skal vi besøge et par af de ældste skovbevoksninger og se områder, der i dag er udlagt til urørt skov. Vi skal også høre om planerne for en udvidelse af disse områder til at omfatte store del af skovene. Hvad er erfaringerne med de arealer, der blev udlagt i begyndelsen af 1990’erne, og hvordan har Naturstyrelsen tænkt sig, at forberede skoven til den kommende etablering af naturnationalparken?

Ved Fussingø har Naturstyrelsens folk forsøgt, at bedre forholdene for en øget biodiversitet ved at lade skovbunden afgræsse. Vi skal se et eksempel på dette og høre om erfaringerne indtil nu. Projektet skal også ses i lyset af, at der er meget tale om mere selvforvaltende natur, også på statens arealer. Hvis vi er heldige, ser vi dyrene udføre plejen i skoven.

Den medbragte frokost kan evt. indtages i naturskolen ved Fussingø i tilfælde af regnvejr.

Indkaldelse til generalforsamling

Hermed indkaldes til generalforsamling i Jydsk Naturhistorisk Forening torsdag d. 4. marts 2020, kl. 19.00.

På grund af COVID-19 situationen afholdes generalforsamlingen denne gang virtuelt via ”Teams”.

Det er derfor nødvendigt at tilmelde sig for at deltage i generalforsamlingen. Tilmelding sker ved henvendelse til Ole Jensen KLIK FOR MAIL. Der vil herefter blive fremsendt en bekræftelse på tilmeldingen, og op til generalforsamlingen vil der blive tilsendt en påmindelse sammen med et link der skal bruges for at koble sig op på mødet. Deltagelse kræver INGEN installation på computer, tablet eller telefon.
Ved tilmelding oplyses navn, e-mail og enten medlemsnummer eller fuld adresse da kun medlemmer kan deltage.

Dagsorden ifølge foreningens vedtægter §7:

  1. Valg af dirigent – Lars Brøndum er foreslået af bestyrelsen
  2. Bestyrelsens beretning
  3. Aflæggelse af regnskab
  4. Forslag fra bestyrelsen – ingen forslag
  5. Forslag fra medlemmerne – der er ikke indkommet forslag
  6. Valg til bestyrelsesmedlemmer, der vælges for 2 år af gangen. På valg er:
    Inga Kofoed Andersen
    Ole F. Jensen
    Per Egge Rasmussen
    Tobias Sandfeld
    Valg af studenterrepræsentant, der vælges for 2 år af gangen.
    Pladsen er i øjeblikket vakant
    Valg af suppleanter, der vælges for et år af gangen. På valg er:
    Birgitte Pløger
    Valg til en vakant plads som suppleant
  7. Valg af revisor. På valg er:
    Frank Jensen
  8. Eventuelt – Orientering om årets arrangementer i foreningen.


Forslag fra medlemmerne skal være bestyrelsen i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen. Indkomne forslag fra bestyrelse og medlemmer offentliggøres på foreningens hjemmeside.
Fristen er nu overskredet – der er ikke indkommet forslag!