Fugle og natur på grænsen imellem øst og vest

Onsdag d. 30. september kl. 19.30 i Auditoriet på Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 10, Aarhus C

Rejseforedrag ved biolog og naturfotograf Hans-Erik Jensen.

Billeder og historier fra en 2 ugers skibs-ekspedition i Russisk Fjernøsten. Turen går fra de tundra-klædte Kommandør-øer ved Bering-strædet i nord, hvor den danske opdagelsesrejsende Vitus Bering fra Horsens omkom i 1741, forbi Kamchatka-halvøens uendelige skove og 3-4.000m høje sneklædte vulkaner, og videre sydpå langs Kurillerne’s perlerække af mindre vulkanøer, der strækker sig fra sydspidsen af Kamchatka til nordenden af Japan og danner grænsen imellem Stillehavet og Okhotsk-havet.

Området er hjemsted for millioner af havfugle, masser af havpattedyr, vulkaner, fantastiske landskaber, forladte Russiske atom-ubådsbaser og meget andet spændende…

Start med billederne på Hans-Erik’s hjemmeside www.hejensen.myportfolio.com eller på Instagram www.instagram.com/hejensen_photography

Steller’s Sea Lion (Eumetopias jubatus)

Svampetur til Ringelmose Skov

Lørdag den 26. september kl. 13-16

Turledere: Anders Lykke (svampe) og Peter Wind (botanik)

Mødested: P-pladsen ved Bregnet Kirke kl. 13.

Skoven ligger lige midt i et af Danmarks geologiske hot-spots nemlig i Nationalpark Mols Bjerge. De to glaciale serier som udgøres af Kalø Vig og Ebeltoft Vig med tilhørende randmoræner og hedesletten mod nord rummer spændende beretninger, som vi lægger til grund for plante- og svampelivet på stedet.

Vi går en tur i skoven, der rummer flere partier med aldrende, højstammede bøgetræer, yngre egebevoksninger og med stedvis indslag af nåletræer. Særlig attraktiv er den aktive Tobias’ Kilde, hvorfra vandet løber ned til den opstemmede Ringelmose Dam. Vi vil lede efter de gode svampesteder. Skoven er kendt for sin artsrige funga. Her er bl.a. fundet Grå Bægertrådkølle, Karmin-Bægertrådkølle, Sortfodet Trådkugle, Rødlilla Sejgskive, Kruset Foldhat, Elastisk Foldhat, Grubet Foldhat, Fjersvamp, Blåmælket Bægersvamp, Herkules-Kølle, Stor Trompetsvamp, Brandplet-Gråblad, Mel-Gråblad, Ulden Mørkhat, Avnbøg-Mælkehat, Kastanie-Parasolhat, Rødlig Bruskhat, Rosa Huesvamp, Randstribet Navlehat, Skæghat, Sol-Skørhat, Stribet Ridderhat og Kødet Stjernebold. Der er også Alm. kantarel og flere slags spiselige rørhatte i skoven f.eks. Karl Johan.

Anders vil gennemgå de enkelte fund med mellemrum, sådan at I ikke kommer hjem med kurven fuld af værdiløse svampe. Anders vil prøve at medbringe en del af de svampe, som han synes, deltagerne bør kende. Tag gerne friske ukendte svampe med, så vil Anders sikkert kunne bestemme dem også. 

Medbring: Tøj efter vejret, en svampekurv og en kniv til at rense de indsamlede svampe med.

13. juni: Ekskursion til Jyllands orkidémekka Staksrode Skov

Mødested: kl. 10.00 på Stenhøj P-plads for enden af Staksrodevej i Staksrode Skov, varighed ca 4 timer.
GPS: øst 553985, nord 6170875

Turleder: Peter Wind

Staksrode skov ligger på nordsiden af Vejle Fjord. Skovens jordbund består bl.a. af plastisk ler, der især i Store og Lille Bjergfald til stadighed skrider i fjorden. Den stadige udskridning giver sammen med jordbundsforholdene specielle vækstbetingelser for vegetationen. Her forekommer flere sjældne plantearter som Stor Gøgeurt, Langsporet Gøgelilje og Skov-Vikke. Andre orkidéarter er Rederod og Ægbladet Fliglæbe, der visse steder optræder i mængder sammen med Elfenben-Padderok.

Foto: Peter Wind

Turens udgangspunkt er Stenhøj P-plads, hvorfra vi følger den kuperede sti ovenfor kystskrænten. Her bliver der lejlighed til at se på planter og dyr undervejs, ligesom der vil være flere udkik over fjorden, hvor vi kan være heldige at spotte marsvin. Målet er bjergfaldene. Her vil vi opleve, hvordan træerne som følge af undergrundens udskridning ligger hulter til bulter, som gør vor passage vanskelig.

Medbring påklædning efter vejret, solidt, gerne vandtæt fodtøj samt forplejning og drikkevarer. Turen er ikke egnet for gangbesværede. Samkørsel: Kontakt Peter Wind: email pw@roendesnet.dk eller mobil 25 47 54 49 senest torsdag den 11. juni 2020.

Foto: Peter Wind

Hvordan bliver der plads til Naturen – Temadag

ARRANGEMENTET ER AFLYST PÅ GRUND AF SMITTEFAREN FRA COVID-19 VIRUS!

Lørdag d. 14. marts 2020 holder de grønne foreninger i Østjylland holder traditionen tro igen en fælles temadag, i år med ovennævnte titel som tema og med mange spændende foredrag.

Læs nærmere om program, tilmelding, foredragsholdere og abstracts til de enkelte foredrag KLIK HER

Bemærk især tilmeldingsfristerne:
Deltagelse i foredragene: fredag d. 13. marts kl. 12.00
Deltagelse i efterfølgende buffet: fredag d. 6. marts

Generalforsamling 2020

Hermed indkaldes til generalforsamling i Jydsk Naturhistorisk Forening
3. marts 2020, kl. 19.00 i Auditoriet på Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 10, 8000 Aarhus C.

  1. Valg af dirigent – Thomas Secher er foreslået af bestyrelsen
  2. Bestyrelsens beretning
  3. Aflæggelse af regnskab
  4. Forslag fra bestyrelsen – ingen forslag
  5. Forslag fra medlemmerne
  6. Valg til bestyrelse og af to suppleanter – på valg er følgende bestyrelsesmedlemmer, der vælges for 2 år af gangen: Peter Wind, Amdi Nedrgaard, Lars Brøndum, Rikke Trachsel. – Valg af studenterrepræsentant, der vælges for 2 år af gangen. – På valg som suppleant, der vælges for et år af gangen: Niels Andersen, Margarethe Mannberger.
  7. Valg af revisor: Foreningens revisorer er Frank Jensen og Lars Bøgh, hvoraf sidstnævnte er på valg for en 2-årig periode og modtager genvalg.
  8. Eventuelt – Orientering om årets arrangementer i foreningen.

Generalforsamlinger indvarsles skriftligt pr. post eller pr. e-mail af bestyrelsen med mindst 14 dages varsel. Forslag fra medlemmerne skal være bestyrelsen i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen. Indkomne forslag fra bestyrelse og medlemmer skal offentliggøres på foreningens hjemmeside.

Efter generalforsamlingen vil der kl. 20.00 være rejseforedrag af Inga Kofoed med titlen “Aloha fra Hawaii”

Tirsdag d. 18. februar: aftenforedrag -Habitatdirektivets betydning for beskyttelsen af den danske natur og resultatet af den nationale afrapportering.

Mødested: kl. 19.30 Auditoriet på Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 10, 8000 Aarhus C.

Foredragsholdere: Seniorrådgiver Jesper Fredshavn, DCE, Aarhus Universitet og seniorrådgiver Ole Therkelsen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Alle er velkomne, også ikke-medlemmer, deltagelse er gratis, og kræver ikke tilmelding.

Overdrev – en naturtype omfattet af habitatsdirektivet. Foto: Peter Wind

Hvert sjette år skal Danmark, jf habitatdirektivets Artikel 17, rapportere bevaringsstatus for naturtyper og arter til EU-kommissionen. August 2019 fremsendte Miljøstyrelsen Danmarks rapportering. Foredraget giver et kort overblik over den fremsendte rapportering. Af de 60 rapporterede naturtyper er 95 pct. i enten stærkt ugunstig eller moderat ugunstig bevaringsstatus og af de 84 rapporterede arter er 57 pct. i stærkt eller moderat ugunstig status. For både naturtyper og arter bygger vurderingen af bevaringsstatus på en række delstatusvurderinger, der vil fremgå af præsentationen. Se rapporten KLIK HER

Fruesko – en art omfattet af habitatsdirektivet. Foto: Peter Wind

28. januar: Aftenforedrag: Mod nordlige himmelstrøg

Jökulsarlón

Mødested: kl. 19.30 Auditoriet på Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 10, 8000 Aarhus C.

Foredragsholdere: Bente og Amdi Nedergaard samt Peter Wind

Alle er velkomne, også ikke-medlemmer, deltagelse er gratis, og kræver ikke tilmelding.

Når sommervejret er køligt og regnfuldt, så kan man lige så godt pakke en sweater og tage
længere mod nord. Vi har i løbet af de sidste 10 år besøgt Grønland, Færøerne, Island, Norge og
Svalbard, og er således kommet lidt rundt omkring Nordatlanten. Vi vil gerne vise noget af den
smukke natur fra det særprægede islandske landskab med vulkansk oprindelse og fra de
arktiske og subarktiske områder og landskaber med nogle af de dyr og fugle, som lever der, og
som nu trues af de klimaændringer, som i særlig grad mærkes i arktiske egne.

Hvalros
Lunde