Nye artikler på Flora & Fauna

Her midt i sommertiden har nogle af vore flittige forfattere igen barslet med nogle spændende artikler.

I denne omgang tre af slagsen, herunder to videnskabelige artikler og en boganmeldelse:

Lokal spredning og borttræk af juvenile Tornsangere (Curruca communis) fra øen Hjelm i Kattegat af Kjeld Hansen.
Hvordan tilbringer en juvenil Tornsanger de første afgørende uger af sin levetid frem til den nat, hvor den letter for at flyve mod Afrika? Holder den sig til området omkring reden, eller flyver den længere væk før efterårstrækket? Og kan den overhovedet flyve, når den hopper af reden? Disse spørgsmål og en række andre vedrørende de juvenile fugles bevægelser i landskabet besvares i denne artikel.

Hvidgul Skovlilje (Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce) som byorkidé af Peter Wind
En beskrivelse af nogle fund af arten i byområder, heunder det første fund gjort i et kommunalt rosenbed dækket af træflis i Botanisk Have i Aarhus ultimo juli 1987.

Dansk Landbrug 1945-2020 anmeldelse af en bog skrevet af Gudrun Gormsen
Bogen fortæller landbrugets historie fra 1945 til 2020. Historien bliver vinklet fra flere sider i 13 kapitler, der spænder fra emner som erhvervets rammevilkår, landbokulturen, miljøforhold til livet for kvinderne på landet og meget mere.

Vi håber vore læsere vil tage godt mod de tre artikler og ønsker jer alle god læselyst.

Husk også at du altid kan finde tidligere artikler under menupunktet “Artikler” i toppen af siden!

Efterlysning

Har ud en god naturoplevelse, som andre kan få glæde af, og som du ønsker optaget i foreningens årsskrift ’Flora og Fauna’, er du velkommen til at sende dit bidrag til bladets chefredaktør Thomas Secher Jensen tsj@nathist.dk gerne ledsaget med ét eller flere gode billeder af din oplevelse. Redaktøren sørger for hurtig redaktionel behandling af dit bidrag, får det lagt på JFN’s hjemmeside og siden optaget i det næste årsskrift.

Igen nye artikler på hjemmesiden

Vi er nu igen klar med mere spændende læsning til dig. Denne gang med to videnskabelige artikler, en boganmeldelse og et par omtaler foreningens aktiviteter:

Videnskabelige artikler:

Riffel-projektil fundet i strandet vågehval (Balaenoptera acutorostrata) af Aage Kristian Olsen Alstrup, Peter Juel Thiis Knudsen, Charlotte Bie Thøstesen, Christian Ransborg, Jens Sigsgaard, Rikke Guldborg Hansen og Henrik Lauridsen.
Monitering af Hasselmusen (Muscardinus avellanarius) med vildtkameraer af Heidi Holm Hansen, Sara Sofie Bertelsen, Cino Pertoldi, Sussie Pagh og Helle Vilhelmsen

Boganmeldelse:

Østers – En natur og kulturhistorie

Øvrigt:

Ekskursionsberetninger for Jydsk Naturhistorisk Forening i 2022.

Jydsk Naturhistorisk Forening fylder 10 år.

Desuden er lederen for årsskiftet 2022 lagt på hjemmesiden:

Den nye SVM regering og biodiversiteten

Endelig er årsskiftet 2022 nu også tilgængeligt for download, KLIK HER for at hente det.

Hvis du er medlem af Jydsk Naturhistorisk Forening vil du desuden modtage årsskriftet direkte i din postkasse i den nærmeste fremtid!

Genopstandelse fra de uddøde – hvad skal der til?

Endnu en videnskabelig artikel. Denne gang forfattet af Erik Buchwald, og omhandlende forsvinden og genkomst af arter i Danmark.

Artiklen kan som sædvanligt læses under Artikler -> Videnskabelige artikler eller via dette direkte LINK.

Bemærk der er supplerende materiale til artiklen, som downloades via linket under beskrivelsen af artiklen, eller HER

Ny artikel på hjemmesiden

Der er nu igen lagt en ny artikel her på hjemmesiden. Det drejer sig denne gang om en undersøgelse af hvorvidt man stadig kan betragte vore gravhøje som refugier for overdrevsflora. Undersøgelsen er lavet ved nogle naturplejede gravhøje i Lejre Kommune.

Læs selv artiklen, der som sædvanlig findes under menuen foroven Artikler -> Videnskabelige Artikler.
Den kan også tilgås ved at KLIKKE HER

Beretninger fra årets ekskursioner

Der er nu lagt beretninger fra alle ekskursioner i 2022 her på hjemmesiden – KLIK HER for at læse dem.

Du vil her kunne se lidt om hvad foreningen har kunnet tilbyde sine medlemmer i løbet af 2022. De kan også være en god inspiration til selv at foretage nogle udflugter.

Husk også at vi i vinterhalvåret tilbyder forskellige foredrag på Naturhistorisk Museum i Aarhus. Følg selv med her på siden, for at se hvad der kommer på i foråret, eller tilmeld dig vores nyhedsbrev hos Peter Wind KLIK HER.

Tre nye artikler nu på hjemmesiden

Der er netop nu lagt tre nye artikler på hjemmesiden, klik på titlerne for at læse dem.

Djursland og Mols – set fra fly, fod og Kort. En anmeldelse af en bog om området og det geologi, krydret med adskillige fotos og kort. Udgivet at Jydsk Naturhistorisk Forenings tidligere formand Eigil Holm.

Gråhval Eschrichtius robustus – en overset dansk art. En videnskabelig artikel om gråhvalen og dens udbredelse, samt forekomst i havene omkring Danmark.

Lektor emeritus Boy Overgaard Nielsen. En Nekrolog over denne tidligere lektor ved Aarhus Universitet, som nu desværre er afgået ved døden.

Husk også at du altid kan læse de udgivne artikler ved at gå ind på vores hjemmeside. Vælg “Artikler” i menuen i den sorte bjælke øverst på siden, og vælg den kategori du ønsker at se. Alle artikler fra og med 2018 er tilgængelige.

Du kan også downloade hele eksemplarer af vores tidsskrift “Flora og Fauna” tilbage fra og med 1899. Her vælger du menupunktet “Flora og Fauna”, og går ned til Download Flora og Fauna. Derefter vælger du det nummer du ønsker at hente.

Skal du til Naturmødet i Hirtshals 19.-21. maj?

Se nærmere om Naturmødet klik HER, eller læs programmet HER.

Per Egge Rasmussen fra Jydsk Naturhistorisk Forenings bestyrelse deltager på foreningens vegne i debatten Mere natur i råstofgrave, torsdag den 19/5 kl. 15. – 15. 45 i Life teltet. Kom og hør med!

Nye artikler på hjemmesiden

Så er der igen nye artikler til dig på hjemmesiden:

En videnskabelig artikel om Lille Lynggræshoppes tilstedeværelse i Nationalpark Mols Bjerge, skrevet af Jens Reddersen m.fl.
Artiklen omtaler nye eftersøgninger, fund og status 2020-21

En boganmeldelse af bogen “Det isfrie Grønland – fra molekyle til landskab”

En nekrolog over afdøde Bernt Løjtnant

Læs dem ved at klikke på teksterne herover, eller gå ind direkte på hjemmesiden under Artikler og vælg den kategori du ønsker at se. Her kan du også læse de artikler der er udgivet de seneste par år.

Desuden er hele det samlede årshæfte, årgang 126 af tidsskriftet “Flora & Fauna”, nu tilgængeligt til downloading – KLIK HER.

Er du medlem af foreningen – så vil det trykte tidsskrift blive leveret til din postkasse inden længe!