Foredragsholder: Seniorbiolog, emeritus Peter Wind, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet.
Alle er velkomne! også ikke-medlemmer af foreningen.
Bibestøvning af Fjer-Knopurt på Fyn.
Foto: Peter Wind
Biodiversiteten i Danmark og den krise, den befinder sig i, er kommet højt på dagsordenen. Men hvad mener vi, når vi taler om ’biodiversitet’. For mange dækker det over mangfoldigheden af arter og deres status, hvilket er en sandhed med modifikationer. Biodiversitet i ordets oprindelige betydning omfatter også de miljøer, som arterne lever i, og ikke mindst arternes variation. Med andre ord handler det om, at de naturlige processer – stofopbygning og stofnedbrydning – fungerer optimalt.
Jeg vil med ord og billeder belyse spændvidden af biodiversiteten og påpege nogle af de udfordringer, den står overfor i Danmark.
Foredragsholder: Thomas Bregnballe, seniorforsker ved institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet
Alle er velkomne! også ikke-medlemmer af foreningen.
Skarven giver fortsat anledning til mange konflikter og megen debat både herhjemme og i landene, hvor vore danske skarver opholder sig uden for yngletiden. Hvorfor er det, at netop denne fugl er så udskældt, og hvad bliver der gjort i forsøgene på at håndtere konflikterne. Jeg fortæller også om, hvordan antallet af skarver har udviklet sig i de forskellige egne af landet, og jeg giver nogle bud på de mulige årsager bag den dynamik, vi ser. Endelig præsenterer jeg nogle af resultaterne fra vore studier af de danske skarver.
Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 210, 8000 Aarhus. Lokale: MindLab (tidl. auditoriet), indgang via museets hovedindgang. Torsdag d. 16. marts, kl. 19.00
Dagsorden:
1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning. 3. Aflæggelse af regnskab. 4. Forslag fra bestyrelsen. 5. Forslag fra medlemmerne. Forslag skal være bestyrelsen i hænde 8 dage før generalforsamlingen. Indkomne forslag fra bestyrelsen og medlemmerne offentliggøres på foreningens hjemmeside. 6. Valg til bestyrelse og af to suppleanter. På valg er følgende bestyrelsesmedlemmer, der vælges for 2 år ad gangen: Ole F. Jensen Inga Kofoed Andersen Per Egge Rasmussen Hans Erik Jensen Valg som studenterrepræsentant, der vælges for 2 år ad gangen: Vakant plads På valg som suppleant, der vælges for ét år ad gangen, er: Birgitte Pløger Vakant plads 7. Valg af revisor Foreningens revisorer er Jens Mikkelsen og Frank Jensen, hvoraf førstnævnte er på valg for en 2 årig periode 8. Eventuelt
Vi er nu igen klar med mere spændende læsning til dig. Denne gang med to videnskabelige artikler, en boganmeldelse og et par omtaler foreningens aktiviteter:
Der er nu igen lagt en ny artikel her på hjemmesiden. Det drejer sig denne gang om en undersøgelse af hvorvidt man stadig kan betragte vore gravhøje som refugier for overdrevsflora. Undersøgelsen er lavet ved nogle naturplejede gravhøje i Lejre Kommune.
Læs selv artiklen, der som sædvanlig findes under menuen foroven Artikler -> Videnskabelige Artikler. Den kan også tilgås ved at KLIKKE HER
Der er nu lagt beretninger fra alle ekskursioner i 2022 her på hjemmesiden – KLIK HER for at læse dem.
Du vil her kunne se lidt om hvad foreningen har kunnet tilbyde sine medlemmer i løbet af 2022. De kan også være en god inspiration til selv at foretage nogle udflugter.
Husk også at vi i vinterhalvåret tilbyder forskellige foredrag på Naturhistorisk Museum i Aarhus. Følg selv med her på siden, for at se hvad der kommer på i foråret, eller tilmeld dig vores nyhedsbrev hos Peter Wind KLIK HER.
Alle er velkomne! også ikke-medlemmer af foreningen.
Bier er vigtige for os mennesker. Og det er ikke kun fordi bierne laver honning. Vi kan takke bier og andre insekter, som besøger blomster, for at overføre pollen, så planterne kan udvikle eksempelvis æbler og pærer, jordbær og hindbær. Bierne sørger også for at opretholde naturens rigdom af farverige blomster ved at bestøve vilde planter.
Kornblomst med stenhumle arbejder. Foto: Yoko Luise Dupont
Bier ikke bare bier. Biavlernes honningbier er de bier, som giver os honning. Humlebier er de store pelsede sorte bier med striber, som ofte brummer rundt i haven fra tidlig morgen til sen aften. Der er også en række små vilde bier. Nogen lever sammen i kolonier, andre lever som enlige mødre, og atter andre stjæler andre biers møjsommeligt indsamlede føde. Men alle bier lever af blomsterføde.
Tavle med honningbier. Foto: Yoko Luise Dupont
Så bier er nyttedyr, de er biodiversitet, og de er i det hele taget fascinerende dyr – og det vil jeg fortælle om i dette foredrag. Efter oplægget vil der være tid til spørgsmål, og en demonstration af et udvalg af bier og deres materialer.
Valmue med Havejordbi, hun. Foto: Yoko Luise Dupont
Fredag den 14. oktober kl. 17-20. Alle er velkomne.
Turleder: Per Egge Rasmussen.
Mødested: P-pladsen ved Hindsgavl Naturskole Kl. 17. Koordinater: N 55.51095 E 9.70015
Hjortes brunst
I slutningen af september starter krondyrenes parringstid, der kaldes for brunst. Hundyrene søger hen til den stærkeste hjort, der brøler meget i brunstperioden i september /oktober og forsvarer sit harem – en såkaldt brunstrudel – mod andre hjorte.
En brunstig kronhjort lyder som en mellemting mellem en ko og bjørn, og brølene kan høres på flere kilometers afstand. Lidt nærmere er det også muligt at høre lyden af gevirer, der smælder mod gevirer.
Dådyr på sletten ved Hindsgavl.
Foto: Peter Wind 10/6-22
Om Hindsgavl Dyrehave
I et herregårdslandskab, der daterer sig tilbage til 1200-tallet, har man nu mulighed for at færdes i en dyrehave, der byder på leg, læring og motion ved gamle fortidsminder, lyden af frøkoncerter ved midnat og synet af sensommerens brølende kronhjorte i brunst. Hjortevildtet er områdets natur- og landsskabsplejere, der sikrer herregårdslandskabets lysåbne sletter. Uanset om du er til stille gåture eller friluftsaktiviteter, finder du optimale forhold på Hindsgavl-halvøen. Afmærkede ruter for gåture, løb, en ridetur, en tur på cykel eller orienteringsløb mellem de opsatte ”Faste poster”.
Dyrehaven har en stor bestand af kron- og dådyr. På en tur rundt i Dyrehaven opleves hjortevildtet, der græsser i skoven og på sletten. Hjortevildtet er områdets natur- og landskabsplejere, der sikrer herregårdslandskabets lysåbne sletter.
Kronhind på vej over gangstien ved Hindsgavl.
Foto: Peter Wind, 10/6-22
Medbring: Varmt tøj efter vejret, madpakke, drikkevarer både kolde og varme, kikkert og kamera.
Fællestransport fra Naturhistorisk Museum i Århus. Afgang kl. 15.30. Koordinator Amdi Nedergaard fastnet 86 92 62 23, mobil 24 85 98 16, e-mail benteogamdi@mail.dk. Sidste frist for tilmelding til fællestransport er torsdag den 13. oktober kl. 18.
Husk også at du altid kan læse de udgivne artikler ved at gå ind på vores hjemmeside. Vælg “Artikler” i menuen i den sorte bjælke øverst på siden, og vælg den kategori du ønsker at se. Alle artikler fra og med 2018 er tilgængelige.
Du kan også downloade hele eksemplarer af vores tidsskrift “Flora og Fauna” tilbage fra og med 1899. Her vælger du menupunktet “Flora og Fauna”, og går ned til Download Flora og Fauna. Derefter vælger du det nummer du ønsker at hente.
Mødested: P-pladsen ved Bregnet Kirke vest for Ringelmose Skov. Koordinater: N 56.29105 E 10.48510
Turledere: Anders Lykke (svampe) og Peter Wind (natur)
Skoven ligger lige midt i et af Danmarks geologiske hot-spotsnemlig i Nationalpark Mols Bjerge. De to glaciale serier som udgøres af Kalø Vig og Ebeltoft Vig med tilhørende randmoræner og hedeslettenmod nord rummer spændende beretninger, som vi lægger til grund for plante-og svampelivet på stedet. Vi går en tur i skoven, der rummer flere partier med aldrende, højstammede bøgetræer, yngre egebevoksninger og med stedvis indslag af nåletræer. Særlig attraktiv er den aktive Tobias’ Kilde, hvorfra vandet løber ned til den opstemmede Ringelmose Dam. Vi vil lede efter de gode svampesteder. Skoven er kendt for sin artsrige funga. Her er bl.a. fundet Grå Bægertrådkølle, Karmin-Bægertrådkølle, SortfodetTrådkugle, RødlillaSejgskive, Kruset Foldhat, Elastisk Foldhat, GrubetFoldhat, Fjersvamp, Blåmælket Bægersvamp, Herkules-Kølle, Stor Trompetsvamp, Brandplet-Gråblad, Mel-Gråblad, Ulden Mørkhat, Avnbøg-Mælkehat, Kastanie-Parasolhat, Rødlig Bruskhat, Rosa Huesvamp, Randstribet Navlehat, Skæghat, Sol-Skørhat, Stribet Ridderhat og Kødet Stjernebold. Der er også Alm. kantarel og flere slags spiselige rørhatte i skoven f.eks. Karl Johan.
Fotos: Svampeudstillingen på svampeturen i 2021. Foto: Peter Wind
Anders vil gennemgå de enkelte fund med mellemrum, sådan at I ikke kommer hjem med kurven fuld af værdiløse svampe. Anders vil prøve at medbringe en del af de svampe, som han synes, deltagerne bør kende. Tag gerne friske ukendte svampe med, så vil Anders sikkert kunne bestemme dem også.
Medbring: Tøj efter vejret, en svampekurv og en kniv til at rense de indsamlede svampe med.