MONTENEGRO – en naturmæssig perle på Balkan

Onsdag den 28. november kl. 19.30. Dørene åbnes kl. 19.15

Rejseforedrag v. Peter Wind, biolog ved Aarhus Universitet.

Sted: Auditoriet, Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 10, 8000 Aarhus C.

Montenegro var en del af det tidligere Jugoslavien men blev en selvstændig nation i 2006 efter en folkeafstemning. Landet havde efter Jugoslaviens opløsning i 1991-1992 været i union med Serbien. Montenegro grænser op til Adriaterhavet i vest og har Kroatien og Bosnien-Hercegovina som naboer mod nord. Mod øst ligger Serbien, mens Montenegro mod syd deler grænse med Kosovo og Albanien.

Skadar søen set mod nord.
Foto: Peter Wind

Det meste af landskabet i Montenegro er domineret af bjerge. Bjergene falder i to hovedpartier, der begge strækker sig fra nordvest til sydøst og adskilles ved en række højsletter, som ledsager floden Zeta. Den ene bjergkæde ligger parallelt med kystlinjen, mens den anden ligger i landets indre del øst for sletten med Skadar søen, som deles med Albanien, og hovedstaden Podgorica. Højden af den indre bjergkæde ligger næsten alle vegne mellem 800 og 1000 m. Seks selvstændige toppe hæver sig op over 2000 m. De vigtigste er Kom på 2.430 m og Durmitor 2.528 m.

Naturen er meget forskelligartet alt efter, hvor man befinder sig i landet. Ved Adriaterkysten hersker Middelhavsklima med mediterran vegetation, mens de indre bjergområder i højden er præget af en mere alpin flora. Her er høslæt den fremherskende landbrugsmæssige driftsform uden brug af gødning. Driftsformen sætter sit umiskendelige præg på vegetationen, der mange steder er særdeles artsrig både på planter og insekter.

Foredraget fokuserer på en tur til Montenegro i forsommeren 2018, hvor vi besøgte kystområderne og dets bjergkæde, havde en sejltur på Skadar søen og ikke mindst havde flere ekskursioner i de indre bjergområder med mulighed for at komme til tops med en svævebane. Der vil blive vist en række billeder fra turen for at give et indtryk af et naturrigt land, der er værd at besøge ikke mindst for at opleve en natur, der er lidt påvirket af moderne landbrugsdrift.

Svævebanen, der bragte os i højden med en reklame for det lokale, velsmagende ølmærke på liftens kabeltårn.
Foto: Peter Wind

Deltagelse er gratis, og der er ingen tilmelding. Adgang for alle, også ikke-medlemmer.

http://jydsknaturhistorisk.dk/wp-content/uploads/Monteneegro-1-del-2811-18.pdf

http://jydsknaturhistorisk.dk/wp-content/uploads/Monteneegro-2-del-2811-18.pdf